Poznaj listę naszych piw warzonych na miejscu. Każdy znajdzie dla siebie gatunek piwa, który mu odpowiada. Zapraszamy na degustację!
Marcowe od lat jest gwiazdą Oktoberfest, ale jego ciekawy smak i bukiet sprawiają, że świetnie się sprawdza przy każdej okazji.
Piwo marcowe charakteryzuje jeden z ciekawszych smaków, który jest efektem dolnej fermentacji. Trunek powstaje na wiosnę, a surowcem do jego produkcji są ostatnie zapasy słodu. Jest pięknie bursztynowy, o bogatym smaku, który rozwija się od słodowych i lekko słodkich nut, aż po goryczkowy finisz. Piękna, trwała piana długo utrzymuje się w kuflu.
Do jakich potraw pasuje piwo marcowe?
Marcowe polecamy do:
- golonki podlewanej jasnym piwem,
- żeberek w glazurze piwno-miodowej.
Pszeniczne to bawarski przepis na piwo górnej fermentacji. Górna fermentacja wzbogaca go o charakterystyczne aromaty, w których dominują dojrzałe banany, przełamane goździkową nutą. Ma charakterystyczny, słomkowy kolor; jest mętne, ale jednocześnie lekkie i orzeźwiające. Podawane w szklance charakteryzuje się również piękną pianą i mocnym nagazowaniem.
Do jakich potraw pasuje piwo pszeniczne?
Ze względu na bogaty smak pszeniczne jest polecane do:
- tagliatelle z truflą,
- pstrąga łososiowego.
Piwo o niemieckich korzeniach i czeskim rodowodzie. Międzynarodową sławę zyskało dzięki browarowi w Pilźnie, gdzie udoskonalono receptury i technologię oraz wykorzystano najlepsze surowce do warzenia tego stylu piwa.
Pils charakteryzuje się złotym, pięknym kolorem i wspaniałą, kremową pianką. W smaku jest intensywnie chmielony, wyczuwalne są zbożowo-ziołowe nuty z wysoką, ale przyjemną goryczką. Jest klarowny i ma czysty aromat.
Do jakich potraw pasuje piwo typu pils?
Pils polecany jest między innymi do:
- podudzi z kurczaka z sosem tatarskim,
- wędzonego pstrąga na ciepło,
- piersi z kurczaka zagrodowego.
Stworzone w Ameryce piwo górnej fermentacji, która gwarantuje mu niesamowity bukiet zapachowy. Przeważają w nim aromaty cytrusów i owoców tropikalnych. W smaku jest delikatnie słodowe, o wyczuwalnej nucie chmielu i lekkiej goryczce. Ma złocistą barwę i cudownie puchatą pianę. W smaku przyjemnie rześkie – idealnie orzeźwiające w gorące dni.
Do jakich potraw pasuje piwo APA?
APA serwujemy do:
- krokietów z pikantnej kaszanki,
- burgera Gwarno,
- pizzy Diavola.
ul. Na Gubałówkę 7
34-500 Zakopane – Jak dojechać?
gwarno.marketing@pklhoreca.pl
tel. + 48 691 691 185